Beňušovi nevyšlo ani finále, v C1 obsadil 6. miesto

26.07.2021 Celý región

Tokio 26. júla (TASR) - Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš obsadil v C1 na olympijských hrách v Tokiu 6. miesto. V pondelkovom finále zaostal za víťazom Benjaminom Savšekom zo Slovinska o 7,35 sekundy, o medailu ho obrala dvojsekundová penalizácia. Striebro získal Čech Lukáš Rohan s mankom 3,71 s, bronz vybojoval Nemec Sideris Tasiadis s mankom 5,45 s na víťaza.

Náročná trať väčšine pretekárov vrátane Beňuša zjavne nevyhovovala. Problematická bola najmä stredná časť, tú ako jediný s prehľadom zvládol Savšek, pre ktorého to je prvá olympijská medaila. Kanálom prešiel suverénne a ako jediný ho zvládol pod sto sekúnd. V čistom čase sa to podarilo aj Čechovi Lukášovi Rohanovi (99,96), no tomu pribudli dve trestné sekundy, ktoré ho odsunuli na striebornú priečku. Hoci Sideris predviedol čistú jazdu, pomalšie tempo ho odsunulo až za Rohana.

Beňuš v tretí ostrý súťažný deň dosiahol doposiaľ najlepšie umiestnenie slovenskej výpravy. Obhajca striebra z Ria de Janeiro sa kvalifikoval do Tokia na poslednú chvíľu, keď na ME zdolal Alexandra Slafkovského i Michala Martikána. V Japonsku patril k favoritom na medailu a ambície potvrdil aj v nedeľných rozjazdách. Obe zvládol čisto a v tej druhej dosiahol suverénne najrýchlejší čas.

V pondelok mu však voda "nesadla". Už v semifinále sa trápil a s penalizáciou obsadil až deviate miesto. To znamenalo, že do finále vstúpil ako druhý v poradí. Hoci v porovnaní so semifinále zvládol vrchnú časť bez dotyku, mal problémy v strednej časti kanála a chýbala mu aj optimálna rýchlosť. Devätnástu bránku nezvládol čisto a dve trestné sekundy prakticky pochovali jeho nádeje na medailu.

"Som celkom sklamaný, lebo by som mal bez dotyku medailu napriek tomu, že som spravil dve chyby. V porovnaní so včerajškom zmenili trať, táto bola oveľa náročnejšia. Na štarte som sa cítil dobre, nebol som nervózny. Vrchná časť mi vyšla dobre, ale v strede okolo valca som už kopil chyby a bolo to náročné. Bol som dobre pripravený, ale taký už je slalom," povedal Beňuš pre RTVS.

Slovensko nemalo v C1 mužov zastúpenie na pódiu prvýkrát v histórii modernej samostatnosti. Pri premiére v Atlante 1996 sa Martikán tešil zo zlata, o štyri roky neskôr získal v Sydney striebro a v Atenách 2004 ho zopakoval. V Pekingu 2008 opäť zvíťazil a v Londýne 2012 pri svojej piatej olympijskej účasti bronzom skompletizoval zbierku. Pred piatimi rokmi získal Beňuš striebro.

C1 muži - finále:

1. Benjamin Savšek (Slovin.) 98,25 s (0), 2. Lukáš Rohan (ČR) 101,96 (2), 3. Sideris Tasiadis (Nem.) 103,70 (0), 4. Adam Burgess (V. Brit.) 103,86 (0), 5. Martin Thomas (Fr.) 104,98 (0), 6. Matej BEŇUŠ (SR) 105,60 (2), 7. Zachary Lokken (USA) 104,08 (2), 8. Ander Elosegi (Šp.) 104,59 (2)
 

C1 prvýkrát bez medaily, Škantár: O to viac mrzí finále

Tokio 26. júla (TASR) - Medailová séria slovenských vodných slalomárov v disciplíne C1 mužov pod piatimi kruhmi sa skončila po 25 rokoch. Nepredĺžil ju Matej Beňuš, obhajca striebra z predchádzajúcej olympiády v Riu de Janeiro skončil v pondelkovom finále v tokijskom kanáli Kasai na 6. mieste.

Slovensko tak nemá v C1 mužov zastúpenie na pódiu prvýkrát v histórii modernej samostatnosti. Pri premiére v Atlante 1996 sa tešil zo zlata Michal Martikán, o štyri roky neskôr získal v Sydney striebro a v Aténach 2004 ho zopakoval. Na OH 2000 bol navyše Juraj Minčík bronzový. V Pekingu 2008 sa Martikán opäť postavil na najvyšší stupienok a v Londýne 2012 pri svojej piatej olympijskej účasti skompletizoval zbierku bronzom. Na jeho úspechy nadviazal Beňuš v Riu, kde ho zdolal len víťazný Francúz Denis Gargaud Chanut.

Beňušove výkony v kvalifikácii v Tokiu, ktorú vyhral, nasvedčovali tomu, že by sa obdivuhodná séria mohla natiahnuť. Ako však sám po prvom súťažnom dni povedal: "Výhra v kvalifikácii nie je dôležitá. O tom, ako dopadnú preteky, rozhodne druhý deň."

Ten mu v Tokiu nevyšiel podľa predstáv. Na náročnej trati sa dotkol bránky už v semifinále a postúpil z 9. miesta. Vo finále spravil dve chybičky po 15. bránke, musel riskovať a jeden "ťuk" na 19-ke ho stál cenný kov. Bez dvoch trestných sekúnd by totiž skončil s bronzom na krku.

Slovensko tak prvýkrát v ére samostatnosti vyšlo v C1 mužov naprázdno. "O to viac teraz mrzí, že sa udiala takáto vec, pretože v tejto kategórii sme, dá sa povedať, vždy dominovali a teraz sa tá šnúra pretrhala. Je mi to veľmi ľúto," povedal po finále Beňušov tréner Peter Škantár: "Vzhľadom na výsledky, teraz už môžem povedať, že škoda toho ´ťuku´. Dnes boli také časy, že stačilo ísť čisto. Už nájazd do tej brány bol riskantný, chcel zrýchliť jazdu, čo to dalo, ale nevyšlo to."

Pretrhnutie medailovej série mrzelo aj predsedu sekcie divokých vôd Slovenskej kanoistiky Richarda Galoviča: "Možno to ukazuje na genialitu predchádzajúcich výsledkov a tých športovcov, ktorí dokázali medaily v minulosti vybojovať a pod veľkým tlakom aj obhajovať." Podľa Galoviča bol Beňuš najväčším želiezkom v ohni spomedzi slovenských vodných slalomárov v Tokiu. Verí však, že zvyšná trojica zabojuje v ďalších dňoch o dobré výsledky a možno aj cenné kovy: "Ako sa hovorí, taký je šport. Možno je to pre Maťa taká športová tragédia, určite chcel viac. Myslím si, že v našej výprave bol najsilnejším medailovým tromfom, ale súťaže budú pokračovať a máme ďalšie tri šance. Verím, že naši športovci a tréneri sa z toho poučili a dokážu na to zareagovať tým najsprávnejším spôsobom. Budeme im držať palce."
 
 

Vyberte región